FLT Ravintovalmentaja®

Olen Tarja Valtonen ja koulutukseltani FLT Ravintovalmentaja® ja sairaanhoitaja. Ennaltaehkäisevä terveydenhoito on ollut aina kiinnostukseni kohteena. Ensimmäiset muistikuvani siitä menevät jo ensimmäisiin kouluvuosiini, jolloin opin värikkäiden kasvisten ja vihannesten terveellisyydestä ja aloin "terveyskasvattaa" vaihtelevalla menestyksellä perhettäni syömään niitä enemmän. Vähän myöhemmin toimin SPR:n ensiapuryhmässä vapaaehtoisena ja olin käynyt SPR:n EA1-, EA2- ja EA3-kurssit jo ennen 15. ikävuottani.

Valmistuttuani sairaanhoitajaksi 1985 tein töitä leikkaushoitajana, terveydenhoitajan ja psykiatrisen sairaanhoitajan sijaisuuksissa
sekä sairaanhoitajana yksityisellä lääkäriasemalla. Opiskelin terveydenhoitoa trooppisissa maissa Helsingin ja Uppsalan yliopistoissa (Diploma of Health Care in Developing Countries, Uppsalan yliopisto 1989). Vuonna 1990 lähdin sairaanhoitajana Boliviaan yhteistyössä PMU:n ja FIDA:n kanssa. Tehtävänäni oli kehittää ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa 'weenhayekien, bolivialaisen alkuperäisväestön, keräilijä- ja metsästäjäkansan keskuudessa.

Tein Boliviassa ja Pohjois-Argentiinassa terveydenhuollon kehitys- ja koulutustyötä, koleraepidemia- ja tulvakatastrofityötä ja myöhemmin aikuisten lukutaitotyötä yhteensä lähes viiden vuoden ajan. Tein töitä yhdessä äitien ja lasten kanssa, kylähoitajien
ja opettajien kanssa sekä paikallisten järjestöjen ja terveysviranomaisten kanssa. 'Weenhayekit opettivat minulle paljon kokonais-valtaisesta hyvinvoinnista ja oman arvokkaan äidinkielen syvällisestä merkityksestä. He hoitivat minua lääkeyrtein sairastuttuani malariaan, piinaavaan yskään, vatsatautiin tai vaikka käteeni iskeneeseen sitkeään kutisevaan sieni-infektioon. Keräsin myös ruotsalaisen sairaanhoitajakollegani kanssa tietoa 'weenhayekien perinteisistä lääkeyrteistä.

Palattuani Suomeen tein töitä kahdessa lähetysjärjestössä opiskeltuani ja työskenneltyäni seitsemän vuoden ajan ulkomailla.
Vuonna 2009 Tikkurilan Luontaistuntija-liikkeessä työskentelevä ystäväni Maria ohjasi minut ja perheeni FLT Lääkäri Erkki Antilan vastaanotolle. Vastaanotolla keskustelimmekin pitkään ravitsemuksesta ja elintavoista. Pyysin tältä viisaalta lääkäriltä suositusta, miten ja missä voisin opiskella näitä asioita lisää ja hän suositteli, että hakeutuisin Paula Heinosen FLT-koulutuksiin. Niin tein, lähetin Paulalle hakemukseni, koulutukset olivat tuolloin juuri alkamassa ja ehdin mukaan.

Olen tehnyt FLT Ravintovalmentaja® -lisenssillä ravintovalmennustyötä vuoden 2014 alusta alkaen. Olen osallistunut
Pro Health Oy:n, MDD Terveyspalvelut Oy:n sekä muiden alan toimijoiden järjestämiin koulutuksiin ja saanut tulkintapätevyyden tiettyihin funktionaalisiin testeihin. Olen sitoutunut ylläpitämään ammattitaitoani ja toimimaan alamme kehittämiseksi, ja seuraan jatkuvasti mielenkiinnolla alamme julkaisuja ja tutkimuksia.

Olen FLT Ravintovalmentajien ydintyöryhmän jäsen, Funktionaalisen Lääketieteen Yhdistyksen hallituksen jäsen,
Tehy:n yrittäjäjäsen, Sairaanhoitajaliiton sekä FISPEN:in ja ESPEN:in varsinainen jäsen.