Tarinat

Ceibo

Kuva: Ceibo © Tito Lahaye​​

CEIBO (Erythrina crista-galli) on eteläamerikkalainen korallipuiden sukuun ja hernekasvien heimoon kuuluva puu, joka kukkiessaan lokakuusta huhtikuuhun tekee puun täyteen vahvan tulipunaisia suuria kukkia. Ceibo on usean Etelä-Amerikan maan kansalliskukka. Ceibo kasvaa 5–20 metriä korkeaksi, ja rungon halkaisija tyvessä on noin puoli metriä. Muiden hernekasvien tavoin ceibon juuristossa elää ilmasta typpeä sitovia bakteereja. Ceibon runko on keveää puuta ja sen tyvestä tehdään rumpusoittimia (bombo leguero) ja muita artesaaniesineitä. Ceiboa käytetään lääkinnällisiin tartoituksiin, kuten nivelkipuihin ja haavojen hoitoon ja sillä on rauhoittavia ja sedatiivisia vaikutuksia. Ceiboon liittyy myös paljon mytologisia tarinoita. Ceibo symboloi rohkeutta ja voimaa.

Cross-Cultural Communication

Oletko miettinyt mitkä asiat elämässäsi saavat sinut voimaantumaan? Mistä asioista rohkaistut? Mikä tai mitkä asiat inspiroivat juuri sinua? Mitkä ovat selviytymisstrategiasi, kun haasteita tulee elämässä vastaan?

Minulle uusiin ihmisiin ja uusiin kulttuureihin tutustuminen sekä uuden kielen opiskelu on ollut pienestä pitäen äärettömän suuri inspiraation lähde. Olen tehnytkin töitä ja opiskellut yli 25 vuoden ajan kansainvälistä työtä tekevien järjestöjen kanssa kotimaassa ja ulkomailla. Olen opiskellut ja työskennellyt seitsemän vuoden ajan viidessä eri maassa (Bolivia, Argentiina, Iso-Britannia, Ruotsi, Espanja) monikulttuurisissa työyhteisöissä. Puhun suomea, englantia, espanjaa, ruotsia ja 'weenhayekiä. Työssäni sairaanhoitajana olen toiminut usein kulttuuritulkkina kahden tai useamman eri kulttuurin ja kielen edustajan välillä. Toimin myös usean vuoden ajan Suomessa englannin ja espanjan asioimistulkkina (Semantix Lingua Nordica Oy).

'Weenhayek -keräilijä- ja metsästäjäkansan keskuudessa työskennellessäni Boliviassa sairastuin itsekin milloin malariaan, yskään, vatsatautiin tai sitkeään ärhäkkään ihosieni-infektioon. Tällöin sain avun lääkeyrteistä, joita ystävällinen Nelly tai kollegani Noemy etsi ja neuvoi niiden valmistamisessa ja käytössä. Sain sittemmin myös kerätä, valokuvata, kirjata ja kuvailla toistasataa lääkeyrttiä - mihin ja miten niitä on perinteisesti käytetty, yhdessä ruotsalaisen työtoverini kanssa. Tämä työmme on mukana kulttuuriantropologian professori Jan-Åke Alvarssonin laatiman laajan etnografisen tietoteoksen etnomedisiina-osuudessa, jota voit käydä katsomassa täältä: Etnografia 'Weenhayek ja EL INDIVIDUO Y EL AMBIENTE - Cosmología, etnobiología y etnomedicina. Rukous on ollut elämäni kantava voima. Sairastuessani minusta pidettiin hyvää huolta, minun puolestani aina rukoiltiin. Muukalaisenakin sain aina kokea suurta vieraanvaraisuutta.

'Weenhayekit ovat hyvin hengellisiä ihmisiä ja heillä on erityinen herkkyys ja taito lukea ihmistä kuin avointa kirjaa, sanoittakin. He saivat minut kokemaan olevani yksi heistä. Samalla tavoin kuin he lukevat ihmistä he lukevat myös taitavasti luontoa ympärillään. 'Weenhayekit ovat myös taitavia tarinoiden kertojia. Tarinat kulkevat sukupolvelta toiselle. Tarinat kulkevat myös taidokkaissa kuvioissa käsitöissä, joita sekä naiset että miehet tekevät. Lukuisat hauskat matkat ja nuotioilla etelänristin alla kuulemani tarinat elävät edelleen.

Me ihmiset olemme samanlaisia tunteinemme riippumatta siitä, mistä päin maailmaa tulemme. Koen että tätä sydämen sivistystä ja viisautta kannattaa aina etsiä lisää, se ei katso ulkokuorta, olosuhteita ja oppiarvoja eikä sitä opita yliopistoissa. Me täällä länsimaissa teknologiakehityksen myötä olemme kadottaneet paljon tästä kaikesta. Osaamme todellakin lukea ja tulkita paremmin bittiavaruutta kuin ihmistä lähellämme. On surullista, jos kadotamme yhteyden toisiimme; mitä ihmiselle ja inhimillisyydelle silloin tapahtuukaan! No, ei toki tarvitse olla näin, jos vain malttaisimme nostaa katseemme siitä kännykästä ja ruudulta... Inhimillistä yhteyttä pitää vaalia. Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Ole siinä rohkea!