Tarinat

Ceibo

Kuva: Ceibo © Tito Lahaye​​

CEIBO (Erythrina crista-galli) on eteläamerikkalainen korallipuiden sukuun ja hernekasvien heimoon kuuluva puu, joka kukkiessaan lokakuusta huhtikuuhun tekee puun täyteen vahvan tulipunaisia suuria kukkia. Ceibo on usean Etelä-Amerikan maan kansalliskukka. Ceibo kasvaa 5–20 metriä korkeaksi, ja rungon halkaisija tyvessä on noin puoli metriä. Muiden hernekasvien tavoin ceibon juuristossa elää ilmasta typpeä sitovia bakteereja. Ceibon runko on keveää puuta ja sen tyvestä tehdään rumpusoittimia (bombo leguero) ja muita artesaaniesineitä. Ceiboa käytetään lääkinnällisiin tarkoituksiin, kuten nivelkipuihin ja haavojen hoitoon ja sillä on rauhoittavia ja sedatiivisia vaikutuksia. Ceiboon liittyy myös paljon mytologisia tarinoita. Ceibo symboloi rohkeutta ja voimaa.

Satu Silvo & Silvoplee - Elinvoimaa Kasvisruoasta

Tällä viikolla tapasin upean Satu Silvon Silvopleessa ja keskustelimme muun muassa tästä kirjaprojektista, josta on jo kulunut tovi. Mietin, että aivan liian vähän olen kertonut kirjasta ja omasta osallisuudestani työprojektiin. Siispä muutama sana siitä nyt tässä. Ihan uskomattoman ihanaa ensinnäkin, että sain tilaisuuden olla siinä mukana ravitsemusasiantuntijana. Sadun ja Virpi Mellerin kirja on todella suositusteni kärkikaartissa keittiö- ja käyttökirjastoosi! Saat kirjasta työvälineiksisi arvokkaita ohjeita ja viisaudella ja kokemuksella mietittyjä reseptejä. Kirjaa saa vielä hyvin varustetuista kirjakaupoista ja Silvopleesta.

Sadun omaa tarinaa on ollut huikeaa seurata; hänen selviytymistään ja sitä millainen johdatus kaikessa elämässä on ollutkaan, valintojen viisautta. Nyt kun seuraan Satua Atlantin ylitys -ohjelmassa tv:ssä, mietin tätä kaikkea myös kirjaprojektin kautta ja se on alkanut elää omaa elämäänsä uudelleen mielessäni. Aivan huikeaa ja todella rohkeaa heittäytymistä! Nyt Sadulla ja silvopleelaisilla on taas uudet haasteet edessä. Myös Silvopleen ja silvopleelaisten tarina on tähän asti ollut huikea ja suorastaan eeppinen!

Missään en ole saanut niin maukasta ja viimeisen päälle mietittyä, herkullista ja terveellistä ruokaa kuin Silvopleessa! Silvopleessa on päivittäin niin monipuolinen tarjonta, ja riittävästi aina tosi jännittäviä uusia ruoka-aineita, että eri ruokalajeihin vaan haluaa tutustua aina lisää: Kaupungin laajin kasvisruokavalikoima, josta noin 55 % on elävää ravintoa. Päivittäin vaihtuva buffet koostuu yli 30 ruokalajista. Käytetyt raaka-aineet ovat noin 65 % luomua. Lähiruokaa, kauden satoa, reilun kaupan tuotteita. 90 % kahvilan tuotteista on luomua. Makeat ja suolaiset herkut valmistetaan paikan päällä, omilla resepteillä. Aika huikeaa, eikö totta!

Silvopleehen mennessä tietää, että siellä on aina jotain uutta maistettavaa, johon et ole aiemmin tutustunut. Ja mikä parasta, keho tietää, että tämä on terveellistä ja hyvää - lounas Silvopleessa on täydellinen makunautinto ja solutasolle asti tervehdyttävä elämys. Kaiken lisäksi lautaselle keräämäsi ja itse valitsemasi annokset ovat kerta kaikkiaan niin kauniita väriskaaloineen, että annoksesta on vaan pakko aina ottaa kuva! Tässä toteutuu kaikkien aistien herääminen: silmät nauttivat, tuoksut herättelevät, mukava puheensorina aina suhteellisen täydessä salissa luo oman viihtyisän tunnelmansa, ja voit keskittyä kaikessa rauhassa makuihin ja ruoan nauttimiseen, hyvässä seurassa.

Ateriahetki Silvopleessa on aina kokonaisvaltainen kehoa ja mieltä hellivä kokemus. Tunnet, että asialleen omistautunut ammattitaitoinen henkilökunta tekee täällä ruokaa rakkaudella! Tällaisesta lounashetkestä saat itse asiassa paljon enemmän kuin vain vatsasi täyteen! Tunnet hyvän ruoan energisoivan vaikutuksen, ja luovat ajatukset ja rento mieli ovat sen palkka.

Kiitos jälleen kerran Satu Silvo & Silvopleelaiset, hyvin ravittuna, hyvällä mielellä oli hyvä jatkaa matkaa eteenpäin uusia haasteita kohti - kuten myös Satu & Silvoplee!

9.10.2019

Luonto hoitaa ja maadoittaa

”Olen aina todella halunnut auttaa ihmisiä. Niinpä elin vuosia alkuperäiskansojen keskuudessa. Heiltä opin, että elämä, joka on sopusoinnussa luonnon kanssa, on paras tae hyvälle terveydelle.” Alfred Vogel


Kaikki alkuperäiskansat maapallollamme vaalivat luontoyhteyttä ja haluavat suojella luontoa ja elää sopusoinnussa luonnon kanssa. Luonto on viisas. Luonto on täynnä rikkauksia. Luonto hoitaa ja lääkitsee meitä. Luonto kannattelee elämää maan päällä. Alkuperäiskansat ovat tienneet ja arvostaneet tätä viisautta aina.

Luonto ja raikas ilma ovat parasta ilmaista lääkettä meille jokaiselle. Paitsi että voimme löytää luonnosta ruokaa, yrttejä ja luonnonlääkkeitä, jo pelkkä kymmenen minuutin luonnossa oleilu saa stressitasomme; stressihormonimme ja verenpaineemme tasapainoon. Keskittymiskykymme paranee, mieliala tasapainottuu ja nukumme paremmin ja pidempiä yöunia, kun oleilemme luonnossa. Kuulumme luontoon, olemme osa sitä. Suurin osa kehostamme koostuu hapesta, vedystä ja hiilestä, kuten kaikki muukin elävä luonto ympärillämme. Meillä on yhteys luontoon geeniperimämme kautta.

Luonto on meille paras probiootti. Keväisin ja kesäisin ei tarvitse kuin hengittää havumetsässä ja saamme vastustuskykyämme vahvistavia hyviä bakteereja ihollemme, keuhkoihimme ja suolistoomme. Kaupungeissa kerrostaloissa sisätiloissa oleilevien ja elävien suoliston bakteerikanta on todettu köyhemmäksi kuin maaseudulla lähempänä luontoa elävillä. Marjastus, luontoretket tai puutarhanhoito hoitaa meitä hyvin kokonaisvaltaisesti. Multaporkkanoita käsitellessäsi pöläytät hoitavia luonnon mikrobeja ilmaan ja aivan huomaamattasi tulet hoitaneeksi immuunipuolustustasi ja parannat näin vastustuskykyäsi taudinaiheuttajia, allergioita ja yliherkkyyksiä vastaan.

Bakteerikantamme muodostuu hyvin pysyväksi jo ensimmäisten elinvuosien aikana. Syntymätavalla, elinympäristöllä ja nauttimallamme ravinnolla on sille merkitystä. Nykyisin arvellaan, että oma yksilöllinen bakteerikantamme iholla, limakalvoilla ja suolistossa voi määritellä jopa temperamenttiamme ja persoonallisuuttamme. Suolistomme ulkopinnalla on noin sata miljoonaa hermosolua, jotka ovat suorassa yhteydessä aivoihin. Tämän vuoksi suolistoa kutsutaan nykyisin usein toisiksi aivoiksi. Suoliston hermosto keskustelee jatkuvasti aivojen kanssa sekä sähköisin että kemiallisin viestein. Suolistossa muodostetaan hermovälittäjäaineita kuten serotoniina ja GABAa. Liian vähäinen välittäjäaineiden muodostuminen voi altistaa meitä epätasapainotiloille ja sairauksien ilmenemiseen kuten vaikkapa masennukseen. Kehomme ja suolistobakteeristomme tunnistavat luonnosta peräisin olevan aidon ravinnon ja muodostavat meille niin monenlaisia elintärkeitä kemiallisia vitaaliaineita. Siksi suolistolle ja sen bakteerikunnalle kannattaa antaa mahdollisimman hyvää ja luonnollista ravintoa.

Luonto maadoittaa. Ei mikään ole niin ihanaa kuin pistää varpaansa aurinkoiselle voikukkien peittämälle nurmelle tai sitten lämpimään rantahiekkaan. Me olemme sähköisiä organismeja ja elämme yhteiskunnassa, jossa meidät on ympäröity sähköisillä laitteilla. Sähkömagneettiset kentät määrittävät meidän arkeamme. Mikrosäteily vaan vahvistuu, kun laitteet ja tehot alati lisääntyvät. Tarvitsemme nyt enemmän kuin koskaan maadoittumista, maayhteyttä, jotta keräämämme sähkö purkautuu – maahan. Lasten pomppiessa kesäisin trampoliinilla heidän pitkät hiuksensa ovat kuin Einsteinin hattu pään ympärillä, hiukset leijailevat joka suuntaan. Ja kun he tulevat pois trampoliinilta ja laskevat varpaansa maahan – zum – hiukset laskeutuvat. Sähkövirta meni maahan, tapahtui maadoittuminen. Paitsi paljasjaloin ulkona luonnossa kävely, myös luonnonvesissä uiminen on loistavaa maadoittumista.

Luonnossa oleilu rentouttaa ja rauhoittaa. Olet luonnossa läsnä enemmän kuin missään muualla. Ikkunallinen työhuone luontonäkymällä edistää työhyvinvointia. On todettu, että jopa luontokuvien katselu tekee tätä! Luonto lumoaa ja mitä enemmän on oppinut olemaan luonnossa lapsuudessa ja myöhemmin elämän aikana, sitä positiivisemmat ovat luonnon vaikutukset. Huonekasvit parantavat ilmanlaatua ja siksi kultapalmuja ja -köynnöksiä, pelargonioita ja anopinkieliä kannattaa pitää suuressa arvossa. Niitä hoitaessamme ne hoitavat myös meitä.Milloin FLT Ravintovalmentajan® vastaanotolle?

Turvottaako, närästääkö, ummettaako tai onko vatsasi välillä pikemminkin varpusparvia täynnä? Kärsitkö epäsäännöllisistä tai kivuliaista ja runsaista kuukautisista, vaihdevuosi- tai muista hormoniepätasapaino-oireista? Mietitkö mistä saada lisää energiaa, kun väsymys painaa arjenhallinnan haasteissa päälle? Meinaako vatsan ympärys kasvaa, vaikka olet kuinka yrittänyt pitää itsesi timmissä kunnossa ja syödä hyvin?


Ei hätää, kaikelle on aina olemassa looginen syy miksi asiat tapahtuvat eli miksi aineenvaihdunta tuntuu hidastuneen tai miksi vatsaa turvottaa, vaikka nauttimasi ravinto vaikuttaisi kuinka terveelliseltä. Aina vika ei ole syömässäsi ruoassa. Sinulla voi olla vaikkapa stressin ja kiireen taikka lääkitystenkin seurauksena liian vähäinen mahahappojen eritys. Tarvitsemme vahvat mahahapot silloin kun syömme ruokaa: jos suolahappoa ei tule tarpeeksi, virukset ja bakteerit eivät kuole ja ravinto ei lähde sulamaan kunnolla. Vatsa voi kipuilla heti aterian jälkeen ja turvota ihan silmissä. Koko loppupäivä voi mennä siihen, että joudut kipristelemään turvonneen mahan ja ilmavaivojen kanssa.

Tälle asialle on kuitenkin aina paljon tehtävissä. Kehossamme ilmenevät oireet ovat aina monen tekijän summa. Ensimmäiseksi me
FLT Ravintovalmentajat teemmekin sinulle perusteellisen haastattelun vastaanotollamme ja kartoitamme tarkasti tekijöitä, joiden seurauksia oireet ovat.

Kehomme on viisas. Se lähettää meille pieniä viestejä, jos jokin on epätasapainossa. Niihin kannattaa tarttua ja tehdä strategiamuutos tarvittaessa aina jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Voimme vastata viesteillä kehollemme ja ravita itseämme hyvillä rakennus- ja ravintoaineilla. Voimme syödä rauhassa ja pureskella ruokamme tietoisesti nauttien ateriahetkestä. Voimme liikkua riittävästi. Voimme huolehtia riittävästä unen määrästä ja laadusta. Voimme miettiä, miten haluamme voida 90 tai 100 vuotiaina! Perusta sille luodaan tänään, askel kerrallaan.

Välttämättä ei tarvitse potea mitään erityistä vaivaakaan, mutta haluat vain edelleenkin voida hyvin. FLT-ravintovalmennuksesta on hyötyä aina!

Lämpimästi tervetuloa vastaanotolleni Hyvinkäällä, Keravalla tai Skypessä! Muista pitää itsestäsi huolta, niin jaksat pitää myös rakkaistasi ja lähimmäisistäsi huolta!

Hapatettu ruoka hellii vatsaasi

Fermentoitu eli hapatettu ruoka hellii suolistoasi. Vatsan voidessa hyvin myös mieli voi hyvin. Vesikefiiri, maitokefiiri, hapatetut kaalit, porkkanat, punajuuret, kurkut, sienet, silakat, miso, kimchi ja kombucha ovat tulleet takaisin. Piimä, viili, jogurtti ja hapanjuureen tehty leipä ovat ravitsevaa ruokaa suolistollemme. Hapatettu ruoka vaikuttaa suotuisasti myös sokeriaineenvaihduntaan ja painonhallintaan. Hapatettuja ruokia kannattaa haalia ruokavalioon useista eri lähteistä. Tässä esittelyssä nyt yksi ehkä vähemmän tunnettu hapanjuoma eli vesikefiiri.


Vesikefiiri on fermentoitu hapanjuoma, joka on tehty kefiirinsiementen avulla hapattamalla. Vesikefiirin valmistamiseen tarvitaan kefiirinsiemeniä, sokeria ja vettä. Veden sijaan voidaan käyttää myös mehua tai kookosvettä. Sokerina olen itse käyttänyt ruokosokeria (intiaanisokeria) tai palmusokeria. Ruokosokeri on kefiirinsiemenille mielestäni parempaa ravintoa kuin valkoinen sokeri, sillä ne kasvavat selvästi nopeammin ruokosokerilla :)

Vesikefiirinsiemenet ovat eläviä organismeja, jotka sisältävät bakteereja ja hiivoja. Vesikefiiri sisältää vähemmän bakteerikantoja ja hiivoja kuin maitokefiiri, mutta paljon enemmän kuin monet muut hapantuotteet, kuten jogurtti tai piimä. Vesikefiiristä on löydetty probioottisia eli terveyttä edistäviä hyödyllisiä maitohappobakteereja kuten Lactobasillus casei ja Bifidobacterium spp. Vesikefiiri ei sisällä maitoa, joten se on hyvä vaihtoehto maitoallergisille ja -sensitiivisille henkilöille. Vesikefiiri on myös gluteenitonta.

Vesikefiiriin muodostuu hieman alkoholia, sitä enemmän mitä pitempään sitä hapattaa. Samalla sokeripitoisuus vähenee eli 24 tuntia fermentoitu vesikefiiri sisältää enemmän sokeria kuin 48 tuntia fermentoitu. Periaatteessa kefiiristä voisi valmistaa pidemmälle jalostamalla myös olutta tai etikkaa.

Kefiirijuoman valmistamiseen on olemassa hieman erityyppisiä ohjeita, ja vinkkejä löytyy muun muassa Kombucha & Kefiiri -facebook-ryhmään liittymällä.

Itse olen tehnyt vesikefiirijuomani näin:

1. fermentaatio, 1-2 vrk: laita 3-4 rkl kefiirinsiemeniä, noin reilut 2 rkl intiaanisokeria ja 1-2 litraa vettä lasikannuun, chifonet- tai harsopala kuminauhalla kiinni kannun suulle, jolloin kefiiri saa ilmaa, ja kannu lämpimään ja pimeään huoneeseen. Esimerkiksi kodinhoitohuone voi toimia tälle hyvänä paikkana.

2. fermentaatio 1-3 vrk: siivilöi kefiirinsiemenet ja laita kefiiri + luomusitruunan viipaleita + luomurusinoita lasipulloon ja pullo jälleen lämpimään huoneeseen. Laita korkki pullon päälle kevyesti, mutta ei kiinni, sillä jos pulloon muodostuu kuplia ja painetta, se pääsee tarvittaessa näin poistumaan. Kefiirin valmistuttua päivän parin kuluttua siivilöi sitruuna ja rusinat pois ja laita kefiirijuomapullo lopuksi jääkaappiin. Se on valmista juotavaksi.

Uutta fermentaatiota varten huuhtaise hyvin kevyesti kefiirinsiemenet (ei hanan alla: liian rajua) kipossa huljauttamalla ja laita puhtaaseen lasikannuun fermentoitumaan uudelleen.

Vesikefiiriin muodostuu paljon asetaldehydiä (kuten vaikkapa myös jogurtteihin), joten jos vatsan kanssa on ongelmia, kannattaa kuulostella, mitä keho sanoo ja juoda kefiiriä maltillisesti. Vesikefiiristä voi tehdä myös leipiä, joista tulee oikein hyviä ja hieman happaman makuisia: vesikefiiriä nesteeksi + gluteenittomia jauhoja ja ruususuolaa (sekä psylliumia), annetaan hapattua yön yli ja paistetaan rapeiksi kämmenen kokoisiksi leiviksi seuraavana päivänä. Paistamisen jälkeen leivät halkaistaan ja annetaan rapsakoitua vielä vähän aikaa uunissa. Hyvää! Vesikefiirin (ja muidenkin luonnollisesti hapatettujen elintarvikkeiden kuten vaikkapa hapankaalin) monenlaiset bakteerikannat ja hiivat voivat myös aiheuttaa aluksi herkkävatsaisille vatsanpuruja, joten kannattaa aloittaa pienellä määrällä maistiaisia ja pitäytyä aluksi lyhyempään fermentointiaikaan, kuten vaikkapa 12-24 tuntia. Lapsille en vesikefiiriä myöskään suosittele varmuuden vuoksi sen sisältämän alkoholipitoisuuden vuoksi, sillä lasten maksa ei vielä kykene käsittelemään alkoholia.

Jos sinulla on tekeillä muita hapatettuja elintarvikkeita, kuten kombuchaa, viiliä, jogurttia tai hapantaikinaa, suositellaan astioiden välille vähintään 4 metriä väliä. Jääkaapissa säilytettäessä kannellisessa astiassa tai pullossa niitä voi kuitenkin säilyttää samassa tilassa.

Kefiirinsiemenet lisääntyvät hyvässä hoidossa, ja niitä on hyvä käyttää noin 3-4 ruokalusikallista 1-2 litraa vettä kohti hyvän probioottikannan säilyttämiseksi ja ylifermentoinnin välttämiseksi. Ylimääräisiä kefiirinsiemeniä voi säilyttää jääkaapissa vesiastiassa (lisää vähän ruokosokeria vähintään joka 5. päivä, jotta siemenet eivät näänny), jakaa ystäville, syödä, sekoittaa smoothieihin, ym.

Iloa ja antoisaa yhteiseloa vesikefiirisi kanssa!
Vastustuskykyä vaalimassa
- Iskikö influenssa? Taltuttiko tauti?


Influenssakausi jyllää pahimmillaan ja lehtien artikkelit kertovat kuinka sairaalat täyttyvät influenssaan sairastuneista: Kuinka moni sairastui tänä vuonna, kuka pääsi vähemmällä? Monet taudit jylläävät, on virustautia, vatsatautia tai mykoplasmaa, jotka vievät pelikunnon pitkäksi aikaa. Missä kunnossa itse kunkin meidän vastustuskykymme onkaan tähän aikaan vuodesta? Milloin viimeksi jouduit ottamaan antibioottikuurin, vaikkapa influenssan jälkitaudin maininkien ja tulehduksen hoitamiseen?


Antibioottien liiallisen käytön on todettu olevan yhteydessä ylipainon, allergioiden ja diabeteksen kehittymisriskiin. Antibiootit tappavat
usein myös meille hyödyllisiä puolustajabakteereja. Kehossamme on paljon mikrobeja! Omia solujamme arvellaan olevan noin kymmenesosa ja mikrobeja vastaavasti yhdeksän kymmenesosaa.

Olemme siis käveleviä bakteerien kasvualustoja! Kunkin meidän oma aivan uniikki mikrobistomme pitää meistä hyvää huolta. Jos
mikrobitasapaino järkkyy pahasti, myös kokonaishyvinvointimme voi luonnollisesti kärsiä. Suoliston kunto voi alkaa takkuamaan.
Suolistolla on myös suora yhteys vastustuskykyymme ja jopa aivoihimme! Mieli voi olla syystäkin apea. Viestejä kulkee hurjasti
molempiin suuntiin, suolistosta aivoihin ja päinvastoin.

Suolistomme alueella sijaitsee suurin osa immuunijärjestelmäämme. Suoliston sisällön voi ajatella kuuluvan ikäänkuin ulkomaailmaan
– mutta se mitä lautaseltamme syömme, imeytyy suolistostamme verenkiertoon ja lopulta solujemme rakennusaineiksi. Kaikki mikä ei
imeydy eli jäljelle jäävät kuona-aineet poistuvat luonnollista tietä ulos kehostamme.

Kehomme yrittää hankkiutua luonnollisesti eroon kuona-aineista ja haitallisista aineista, jopa myrkyistä. Osa niistä päätyy osittain maksan kautta takaisin suolistoomme - ja mikäli ravinnossamme on riittävästi kuitua, vievät kuidut ne ulos kehosta. Kaikessa tässä voimme auttaa kehoamme ja mikrobejamme hyvin helposti – luonnollisella, maukkaalla, ravitsevalla, värikkäällä ja kuitupitoisella
ravinnolla.

Antibioottikuuri tai muut lääkkeet voivat vaikuttaa suolistossamme sijaitsevaan noin 1,5 kiloa painavaan bakteerikantaamme. Tällöin pahat pöpöt voivat saada ylivallan ja alkaa erittää toksiineja, myrkkyjä, ja vaurioittaa herkkää suolenpintaa. Solujen tiiviit liitokset voivat löystyä ja suolisto voi jopa tulehtua. Sellaiset aineet, joiden ei terveessä kehossa pitäisi päästä verenkiertoon, menevätkin hujahtaen
läpi.

Oletko huomannut, että tiettyjen ruokien jälkeen keho ja mieli eivät voi hyvin? Myös juuri sinulle sopimaton ruoka, pikaruoat, ”mättöruoat” ja hyvin niukasti ravinteita sisältävä ravinto voi saada aikaa suoliston lisääntynyttä läpäisevyyttä. Alakulo voi vallata mielen. Suolistosta onkin nykytutkimuksen mukaan välitön yhteys aivoihin. Viestitys ruoansulatuksesta aivoihin tapahtuu suolistosolujen ja kiertäjä- eli vagushermon välisistä hermoliitoksista. Suoliston tapahtumia ja aivojen ja hermoston tilaa päivitetään jatkuvasti molempiin suuntiin.

Taudin iskiessä antibiootit voivat pelastaa henkemme ja niitä pitää luonnollisesti joskus sellaisissa tilanteissa käyttää. Useimmiten oma, kullekin meille ominainen bakteerikantamme palautuu nopeasti sen jälkeen, mutta aina ei valitettavasti näin käy. Antibioottikuurin vaikutus suolistobakteeristoomme voi kestää jopa 2-3 vuoden ajan. Suolistobakteeristoamme on tällöin hoidettava erityisellä huolella ja immuniteettiamme on rakennettava pitkäjänteisesti takaisin. Yliherkkyydet ja allergiat on otettava myös huomioon. Ota tällöin yhteyttä FLT Ravintovalmentajaan, joka voi tukea sinua tällä matkallasi.


Suolistomikrobimme tykkäävät etenkin kasvikunnan tuotteista ja väreistä. Tee tehosekoittimella pirtelöitä, jotka sisältävät runsaasti eri värejä. Onko marjoja vielä pakkasessa? Värit ovat antioksidantteja ja auttavat solujamme ja suolistomikrobejamme voimaan hyvin. Juo riittävästi vettä ja muista levätä. Aidoista aineksista tehty ravinnetiheä ruoka on ehdottomasti valintasi suolistosi hoitoon! Myös esimerkiksi oikeanlainen probioottilisä, luomuinkivääri ja -kurkuma, lähihunaja, valkosipuli ja monet muut yrtit voivat tukea ja auttaa
vastustuskyvyn palautumista. Näin autat vastustuskykyäsi rakentumaan takaisin ja pikkuhiljaa voimat palaavat!Vihreää, vihreää!

Huomaatko, kuinka luonto ympärillämme hehkuttaa meille tuota vihreää, elämän väriä! ’Weenhayekien, eteläamerikkalaisen metsästäjä- ja keräilijäkansan kielellä vihreä on ’waatshanh, mikä merkitsee ’weenhayek-kielessä elämää! Luonto ympärillämme viestittää meille kaikin tavoin vahvaa sanomaa.


Lehtivihreää eli klorofylliä on runsaasti tummanvihreissä lehtivihanneksissa. Lehtivihreä on kasveista löytyvä pigmentti, väriaine, jota ilman kasvit eivät pystyisi elämään. Lehtivihreä on iso orgaaninen rengasmainen molekyyli, hyvin samankaltainen kuin veressämme oleva hemoglobiini. Lehtivihreän eli klorofyllin keskuksessa on magnesiumatomi, kun taas hemoglobiinimme keskusatomina toimii rauta. Raudan ansiosta veremme on väriltään punaista ja lehtivihreää huokuva luonto ympärillämme on vihreää.

Lehtivihreää tarvitaan yhteyttämiseen. Yhteyttämällä auringonvaloa ja vettä kasvit tuottavat happea. Ilman kasveja maapallon ilmakehässä ei olisi happea! Kesällä luonnon vihreys aina vaan lisääntyy klorofyllin lisääntyessä, kunnes yhteyttäminen päättyy auringonvalon vähetessä. Saamme nauttia täällä Pohjolassa vielä hehkuvasta ruskasta ennen talvea puiden lehtien muiden värien, punaisten, oranssien ja keltaisten eri sävyjen päästessä vihreän alta esiin.

Luonnolla on meille paljon lahjoja. Lehtivihannekset sisältävät runsaasti antioksidantteja ja muita elintärkeitä ravinteita hyvin ravinnetiheässä muodossa. Niitä nauttimalla saat tukea solujesi hapenottokyvylle, soluaineenvaihdunnalle ja sitä myötä uusien kudosten muodostumiselle – elämälle! ’Waatshanh!

Tummanvihreissä vihanneksissa on runsaasti folaattia, tätä elintärkeää B-ryhmän vitamiinia, joka yleisesti puuttuu suomalaisten ruokavaliosta. Myös pavut ja herneet ovat hyviä folaatin lähteitä. Ravinnosta saatu, juurikin tämä luonnollisessa muodossa oleva folaatti on aivan olennaisen tärkeä ravinne sydän- ja verisuoniterveydelle.

Tummanvihreät lehtivihannekset sisältävät myös runsaasti magnesiumia. Kehossamme on magnesiumia noin 20-28 grammaa. Puolet magnesiumista on solujen sisällä ja lähes puolet sitoutuneena luustoon. Magnesium on keskeinen mineraali sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa.

Kehomme solut tarvitsevat magnesiumia noin 300 entsyymireaktiossa. Siksi sitä on luonnehdittukin joskus kuningatar- tai kuningasmineraaliksi. Magnesium on elintärkeä mineraali esimerkiksi energia-aineenvaihdunnalle, sydän- ja verisuoniterveydelle, luustolle ja haavojen ja muiden traumojen paranemiselle.

Vihreät lehtivihannekset puhdistavat suolistoa ja auttavat maksan entsyymitoimintoja. Lehtivihreiden nauttimista lisäämällä vaikutukset voivat tuntua jo heti tai viikon parin jälkeen, etenkin jos lehtivihreiden sisältämien ravinteiden saantisi on ollut hyvin vähäistä, ottaen luonnollisesti huomioon millainen muu ruokavaliosi ja elämäntilanteesi on.

Esimerkiksi vehnänoraassa on todettu olevan runsaasti A-, B-, C-, E- ja K-vitamiineja, beetakaroteenia, lykopeenia, kseaksantiinia ja noin 90 mineraalia, kuten kalium, magnesium ja rauta, mangaani, seleeni, natrium, sinkki, jodi, kupari ja rikki. Tuoreessa oraassa ja siitä puristetussa mehussa on myös runsaasti entsyymejä.

Tuorepuristettu mehu on syytä nauttia välittömästi, viimeistään 5-15 minuuttia puristamisen jälkeen, sillä se alkaa hapettua hyvin nopeasti ja suuri osa antioksidantteja häviää. Vehnänorasta voi pureskella ja imeä sen mehu, mutta ruohokuitua ei saa niellä, sillä se ei sula suolistossamme ja voi aiheuttaa suolitukoksen vaaran.

Viherpirtelöihin, toisin kuin mehuun, jää kasvien sisältämä kuitu, jolloin niiden antioksidantit säilyvät pidempään, jopa parikin päivää jääkaapissa säilytettynä. Viherpirtelöiden viheraineksia on syytä kierrättää eli älä käytä yksipuolisesti ja päivittäin samoja vihreitä. Övereitä ei siis kannata vihreiden nauttimisessa vetää. Näin jo senkin takia, että jotkut lehtivihannekset sisältävät runsaasti oksaalihappoa ja nitraatteja.

Oksaalihappo saattaa edistää munuaiskivien muodostumista liiallisesti nautittuna. Runsaasti oksaalihappoa on raparperissa, pinaatissa, luumussa ja punajuuressa sekä kaakaossa ja suklaassa.

Nitraattiöverit voivat puolestaan vähentää (!) hapensaantikykyäsi. Nitraattien määrä voi olla runsasta tummanvihreissä lehtivihanneksissa kuten esimerkiksi pinaatissa ja rukolassa. Niin kutsuttuja nitraatinkerääjäkasviksia ovat pinaatti, punajuuri, erilaiset lehtisalaatit, kiinankaali ja rukola, tuoreet yrtit, lehtikaali, kyssäkaali, kurpitsa, retiisi, varsiselleri, fenkoli, idut ja juuresmehut.

Nitraatin saantia voi vähentää kasviksia huuhtelemalla, ryöppäämällä/keittämällä ja poistamalla salaatista uloimmat lehdet. Runsas valonmäärä ja kostea kasvukausi vähentävät nitraattipitoisuuksia. Niinpä kasvihuoneessa kasvatetussa pinaatissa voi olla enemmän nitraatteja kuin auringon alla olleessa.

Suosi aina lähiruokaa ja luomua, sillä kirjallisuudesta löytyy tutkimuksia, joiden mukaan luomutuotteissa on vähemmän nitraattia. Luomutuotteita käyttämällä vältyt myös torjunta-ainejäämiltä ja geenimuuntelulta.

Kaiken kaikkiaan värikäs ruokavalio on tärkeää terveyden ja elämän edistämiselle – kokonaisuus ratkaisee mistä kaikesta hyvinvointi muodostuu. Juo riittävästi vettä aterioiden välillä ja huolehdi riittävästä kuidunsaannistasi, etenkin jos päätät nauttia viherkuurin, sillä kuidut vievät kuona-aineita luonnollista tietä ulos kehostasi, mikä on tärkeää, jotteivat ne imeydy uudelleen.

Jokaisella askeleella kohden värikästä, mahdollisimman monipuolista ruokavaliota on merkitystä.


Tässä pari tyypillistä reseptiä itse nauttimilleni viherpirtelöille:

VIHERPIRTELÖ 1

1 avokado
½ – 1 ruukullista tammenlehtisalaattia
vihreä pieni luomu- tai kotimainen omena
luomuchiasiemeniä (anna geeliytyä vähintään 20 minuuttia)
mustikoita
muutamia jääpaloja (ei välttämätön)
vettä
päälle: luomumanteli- tai -kookoslastuja (ei välttämätön)

Tehosekoita ensin chiageeli pienessä määrässä vettä, niin että siemenet rikkoutuvat ja jotta saat niiden sisältämän arvokkaan proteiinin ja omega-3-rasvahapot paremmin imeytyvään muotoon.

Lisää muut ainekset ja vettä, tehosekoita ja lisää lasiin sen jälkeen kokonaisia mustikoita pakkasesta 1-2 dl. Näin tulee pureskeltua ja nautittua pirtelö hitaasti, ja ennen kaikkea aistisi ja ruoansulatuksesi ehtivät mukaan! Nauti!


LUSIKOITAVA VIHERPIRTELÖ 2

½ – 1 ruukullista romainesalaattia
muutama voikukanlehti, poimulehti tai hieman persiljaa
avokado tai loraus kylmäpuristettua luomuoliiviöljyä
1/3 luomubanaani
1/2-1 luomusitruunan mehu & hedelmäliha
luomukurpitsansiemeniä, -saksanpähkinöitä (huuhtele ja liota yön yli, heitä liotusvesi aamulla pois ja huuhtele uudelleen)
ripaus luomukanelia ja -kardemummaa
vettä juuri sen verran, että saat lusikoitavan pirtelön
muutamia jääpaloja (ei välttämätön)

Tehosekoita. Lisää lopuksi kotimaisia pakkasmarjoja kokonaisina pirtelöösi.

Pirteyttä ja energiaa kesään!
Sherlock Holmes ja ihmiskehon mysteeri

Monet meistä muistavat vielä ajat, jolloin vanha kunnon kunnanlääkäri hoiti perheen terveysasiat vauvasta vaariin. Hoito oli hyvinkokonaisvaltaista, tunsihan kunnanlääkäri hyvin taustat, suvut ja perheet – ja kun lääkäri sanoi troppien parantavan, ne totta vie paransivatkin! Lääkärin sanaa harvoin kyseenalaistettiin, ja hän nautti potilaidensa syvää luottamusta ja kunnioitusta!


Vieläkin löytyy tällaisia lääkäreitä. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet ja lääketiede kehittyy jatkuvasti. Lääkärit erikoistuvat omiin
erikoisaloihinsa, tutkimus- ja hoitomenetelmät ovat edistyneet. Tarvitessasi akuuttia hoitoa, saat varmasti nopean ja tehokkaan avun
lievempään tai sitten vakavampaankin, henkeäsi uhkaavaan akuuttiin vaivaan. Sairaanhoitojärjestelmämme on maailman huippua! On todella lottovoitto syntyä Suomeen!

Suomessa ja maailmassa sairauksia riittää. Tarvitaan akuuttia hoitoa ja tarvitaan myös pitkäjänteistä pitempiaikaisten sairauksien hoitoa ja ennaltaehkäisyä. Eri hoitomuodot voivat täydentää toisiaan eivätkä ne ole toisiaan poissulkevia.

Ravitsemus, elintavat, perheolosuhteet, ympäristö, työolosuhteet, ikä, sukupuoli, perimä – niin moni asia vaikuttaa siihen, millainen
nykyinen terveydentilasi on. Tämän kaiken selvittämiseen menee aikaa. Tämä on nykyajan salapoliisityötä, jossa Sherlock Holmesin
tapaan kaikki tekijät on käytävä läpi huolellisesti ja pitkäjänteisesti. Kaikella on vaikutusta kaikkeen!

Kehomme on mielenkiintoinen ja upea elävä organismi – voiko mielenkiintoisempaa aihetta ollakaan! Triljoonat solut ja solujärjestelmät toimivat osana orkesteria, joka soittaa joka hetki huippuunsa viritettyä sinfoniaa! Jokainen instrumentti on tässä orkesterissa tärkeä, jotta sinfonia soisi mahdollisimman puhdassointisesti.

Sillä, miten ravitsemme ja hoidamme elintavoillamme tätä hienoa organismia, voimme auttaa itseämme ja läheisiämmekin huikean
paljon – emme ole sukurasitustemme ja geeniemme armoilla. Silti – on hyvä olla itselleen armollinen: täydellistä terveyttä on
mahdotonta kenenkään omata, ja kuten elämässä ylipäätään, kaikkea ei voi aina itse hallita, yllätyksiä silloin tällöin tulee. Juuri kun luulit, että orkesteri on kunnossa, iskeekin influenssa tai vatsatauti. Vastustuskykyä hankitaan sairastumallakin. Lukemattomat prosessit käynnistyvät solutasolla ja hoitavat sinua kuntoon.

Ravitsemus, liikunta, lepo – ainakin näihin kolmeen asiaan suurimmalla osalla meistä on mahdollisuus vaikuttaa! Tiedostaen, vähän kerrallaan, laatua parantaen ja pysähtyen kuuntelemaan itseään Sherlock Holmes -työtä voi tehdä itsekin.Cross-Cultural Communication

Mitkä asiat elämässäsi saavat sinut voimaantumaan? Mistä rohkaistut? Mitkä asiat inspiroivat juuri sinua? Mitkä ovat selviytymisstrategiasi, kun elämässä tulee haasteita vastaan?

Minulle uusiin ihmisiin ja uusiin kulttuureihin tutustuminen sekä uuden kielen opiskelu on ollut pienestä pitäen äärettömän suuri inspiraation lähde. Olen tehnytkin töitä ja opiskellut yli 25 vuoden ajan kansainvälistä työtä tekevien järjestöjen kanssa kotimaassa ja ulkomailla. Olen opiskellut ja työskennellyt seitsemän vuoden ajan viidessä eri maassa (Bolivia, Argentiina, Iso-Britannia, Ruotsi, Espanja) monikulttuurisissa työyhteisöissä. Puhun suomea, englantia, espanjaa, ruotsia ja 'weenhayekiä. Työssäni sairaanhoitajana
olen toiminut usein kulttuuritulkkina kahden tai useamman eri kulttuurin ja kielen edustajan välillä. Toimin myös usean vuoden ajan Suomessa englannin ja espanjan asioimistulkkina (Semantix Lingua Nordica Oy).

'Weenhayek -keräilijä- ja metsästäjäkansan keskuudessa työskennellessäni Boliviassa sairastuin itsekin milloin malariaan, yskään, vatsatautiin tai sitkeään ärhäkkään ihosieni-infektioon. Tällöin sain avun lääkeyrteistä, joita ystävällinen Nelly tai kollegani Noemy etsi ja neuvoi niiden valmistamisessa ja käytössä. Sain sittemmin myös kerätä, valokuvata, kirjata ja kuvailla toistasataa lääkeyrttiä - mihin ja miten niitä on perinteisesti käytetty, yhdessä ruotsalaisen työtoverini kanssa. Tämä työmme on mukana kulttuuriantropologian professori Jan-Åke Alvarssonin laatiman laajan etnografisen tietoteoksen etnomedisiina-osuudessa, jota voit käydä katsomassa täältä: Etnografia 'Weenhayek ja EL INDIVIDUO Y EL AMBIENTE - Cosmología, etnobiología y etnomedicina. Rukous on ollut elämäni kantava voima. Sairastuessani minusta pidettiin hyvää huolta, minun puolestani aina rukoiltiin. Muukalaisenakin sain aina kokea suurta vieraanvaraisuutta.

'Weenhayekit ovat hyvin hengellisiä ihmisiä ja heillä on erityinen herkkyys ja taito lukea ihmistä kuin avointa kirjaa, sanoittakin.
He saivat minut kokemaan olevani yksi heistä. Samalla tavoin kuin he lukevat ihmistä he lukevat myös taitavasti luontoa ympärillään. 'Weenhayekit ovat myös taitavia tarinoiden kertojia. Tarinat kulkevat sukupolvelta toiselle. Tarinat kulkevat myös taidokkaissa kuvioissa käsitöissä, joita sekä naiset että miehet tekevät. Lukuisat hauskat matkat ja nuotioilla etelänristin alla kuulemani tarinat elävät edelleen.

Me ihmiset olemme samanlaisia tunteinemme riippumatta siitä, mistä päin maailmaa tulemme. Koen että tätä sydämen sivistystä ja viisautta kannattaa aina etsiä lisää, se ei katso ulkokuorta, olosuhteita ja oppiarvoja eikä sitä opita yliopistoissa. Me täällä länsimaissa teknologiakehityksen myötä olemme kadottaneet paljon tästä kaikesta. Osaamme todellakin lukea ja tulkita paremmin bittiavaruutta kuin ihmistä lähellämme. On surullista, jos kadotamme yhteyden toisiimme ja luontoon; mitä ihmiselle ja inhimillisyydelle silloin tapahtuukaan! No, ei toki tarvitse olla näin, jos vain malttaisimme nostaa katseemme siitä kännykästä ja ruudulta... Inhimillistä yhteyttä pitää vaalia. Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Ole siinä rohkea!