Hei vaan,

Kiva kun löysit tänne nettisivuilleni!

Kuka olen ja miten minusta tuli ravintovalmentaja:

Juureni ovat Etelä-Lapissa, missä olen kasvanut käytännössä keräilijä-metsästäjä-kalastajaperheen tyttärenä. Ensimmäiset muistikuvani kiinnostuksestani terveyteen ovat varhaisista kouluvuosistani, jolloin aloin "terveyskasvattaa" perhettäni vaihtelevalla menestyksellä syömään värikkäitä kasviksia lisää.
Olin aktiivinen 4H-kerholainen, kävin Suomen Punaisen Ristin EA1-, EA2- ja EA3-kurssit jo ennen
15. ikävuottani ja toimin innokkaana vapaaehtoisena paikallisessa SPR:n ensiapuryhmässä
harjoittelemassa sitomista, lastoittamista ja muita ensiaputaitoja.

Valmistuin sairaanhoitajaksi vuonna 1985 ja tein töitä leikkaushoitajana, terveydenhoitajan ja psykiatrisen sairaanhoitajan sijaisuuksissa ja sairaanhoitajana yksityisellä lääkäriasemalla.

Vuonna 1990 tieni vei sairaanhoitajana Boliviaan ruotsalaisen kehitysyhteistyöjärjestön,
PMU InterLifen rahoittamien projektien siivittämänä yhteensä lähes viiden vuoden ajaksi. Työni oli ennaltaehkäisevän terveydenhoidon kehittämistä 'weenhayekien, bolivialaisen alkuperäiskansan - keräilijä- ja metsästäjäkansan keskuudessa. Opiskelin trooppisia tauteja ja globaaliin terveyteen liittyviä asioita Helsingin ja Uppsalan yliopistossa.

Työni Boliviassa ja osin Pohjois-Argentiinassa oli terveydenhuollon kehitys- ja koulutustyötä, koleraepidemia- ja tulvakatastrofityötä. Opiskelin 'weenhayek-kieltä ja tein töitä yhdessä äitien ja lasten kanssa, kylähoitajien ja opettajien kanssa sekä paikallisten järjestöjen, hoitajien ja lääkärien kanssa. Opiskelin välillä Englannissa lingvistiikkaa ja lähdin uudelleen Boliviaan aikuisten lukutaitotyöhön.

Tuona aikana kollegani kanssa pyrimme taltioimaan mahdollisimman paljon 'weenhayekien suullista perimätietoa perinteisistä lääkeyrttihoidoista ja luontotuntemuksesta. Työmme on kirjattu talteen tänne: Etnografia 'Weenhayek ja EL INDIVIDUO Y EL AMBIENTE - Cosmología, etnobiología y etnomedicina.

'Weenhayekit opettivat minulle paljon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja oman arvokkaan äidinkielen syvällisestä merkityksestä. He hoitivat minua lääkeyrtein sairastuttuani malariaan, piinaavaan yskään, vatsatautiin tai vaikka käteeni iskeneeseen sitkeään kutisevaan sieni-infektioon. Heidän syvällinen tunneälynsä ja viisautensa toisen huomioimisessa ja huolen pitämisessä sekä heidän henkinen ja hengellinen syvyytensä teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Yhteydet ystäviin sinne ovat säilyneet - yhteiset kokemukset ja vuodet ovat hitsanneet ne lujiksi.

Palattuani Suomeen seitsemän vuoden jälkeen tein töitä yksityisellä lääkäriasemalla sekä kahdessa kansainvälistä työtä tekevässä lähetysjärjestössä. Vuonna 2009 Tikkurilan Luontaistuntija-liikkeessä työskentelevä ystäväni Maria ohjasi minut ja perheeni lääkäri Erkki Antilan vastaanotolle. Vastaanotolla keskustelimme pitkään ravitsemuksesta ja elintavoista. Tämä viisas lääkäri suositteli minulle Pro Health Oy:n ravintovalmentajakoulutusta funktionaalisen lääketieteen periaattein. Siitä lähtien olen tarjonnut palveluitani ravintovalmentajana ja matka jatkuu edelleen.

Miksi teen tätä työtä? Sairauksien ennaltaehkäisy on kiinnostanut minua ja kulkenut elämässäni punaisena lankana koko elämäni ajan. Saadessani nähdä asiakkaideni elämänlaadun paranevan on se parasta motivaatiota työlleni.

Lämpimästi tervetuloa aloittamaan oma hyvinvointipolkusi kanssani - siitä on hyötyä aina!

Ystävällisesti Tarja