Hei,


Olen FLT Ravintovalmentaja® Tarja Valtonen.

Juureni ovat syvällä Etelä-Lapissa, missä olen kasvanut ja mistä olen ammentanut voimani keräilijä-metsästäjä-kalastajaperheen tyttärenä. Minulla onkin luontoon hyvin syvät siteet, kuten meillä useimmilla suomalaisilla on. Asun perheeni kanssa Hyvinkäällä mieheni ja kahden kouluikäisen tyttäremme kanssa.

Ensimmäiset muistikuvani kiinnostuksestani ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon menevät jo omiin varhaisiin ensimmäisiin kouluvuosiini, jolloin opin värikkäiden kasvisten ja vihannesten terveellisyydestä ja aloin "terveyskasvattaa" vaihtelevalla menestyksellä perhettäni syömään niitä enemmän.

Vähän myöhemmin toimin SPR:n ensiapuryhmässä vapaaehtoisena ja olin käynyt SPR:n EA1-, EA2- ja EA3-kurssit ennen 15. ikävuottani. Valmistuttuani sairaanhoitajaksi 1985 tein töitä leikkaushoitajana, terveydenhoitajan ja psykiatrisen sairaanhoitajan sijaisuuksissa sekä sairaanhoitajana yksityisellä lääkäriasemalla. Opiskelin trooppisten tautien hoitoa Helsingin ja Uppsalan yliopistoissa (Diploma of Health Care in Developing Countries, Uppsalan yliopisto 1989) ja vuonna 1990 lähdin sairaanhoitajana Boliviaan ruotsalaisen kehitysyhteistyöjärjestön, PMU InterLifen rahoittamien projektien siivittämänä.

Tehtävänäni oli kehittää ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa 'weenhayekien, bolivialaisen alkuperäisväestön ja keräilijä- ja metsästäjäkansan keskuudessa. Tein Boliviassa ja Pohjois-Argentiinassa terveydenhuollon kehitys- ja koulutustyötä, koleraepidemia- ja tulvakatastrofityötä ja myöhemmin aikuisten lukutaitotyötä yhteensä lähes viiden vuoden ajan.

Tein töitä yhdessä äitien ja lasten kanssa, kylähoitajien ja opettajien kanssa sekä paikallisten järjestöjen ja terveysviranomaisten kanssa. 'Weenhayekit opettivat minulle paljon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja oman arvokkaan äidinkielen syvällisestä merkityksestä. He hoitivat minua lääkeyrtein sairastuttuani malariaan, piinaavaan yskään, vatsatautiin tai vaikka käteeni iskeneeseen sitkeään kutisevaan sieni-infektioon. Keräsin myös ruotsalaisen sairaanhoitajakollegani kanssa tietoa 'weenhayekien perinteisistä lääkeyrteistä - työmme on kirjattu talteen tänne: Etnografia 'Weenhayek ja EL INDIVIDUO Y EL AMBIENTE - Cosmología, etnobiología y etnomedicina.
Matkailuun ja globaaliin terveyteen liittyvät asiat ovat olleet erityisen kiinnostukseni ja opiskeluni kohteina sen jälkeenkin.

Palattuani Suomeen tein töitä kahdessa kansainvälistä työtä tekevässä lähetysjärjestössä opiskeltuani ja työskenneltyäni
seitsemän vuoden ajan ulkomailla. Vuonna 2009 Tikkurilan Luontaistuntija-liikkeessä työskentelevä ystäväni Maria ohjasi minut
ja perheeni FLT Lääkäri Erkki Antilan vastaanotolle. Vastaanotolla keskustelimmekin pitkään ravitsemuksesta ja elintavoista.
Pyysin tältä viisaalta lääkäriltä suositusta, miten ja missä voisin opiskella näitä asioita lisää ja hän suositteli, että hakeutuisin
FLT-koulutuksiin. Niin tein, lähetin Paula Heinoselle hakemukseni, koulutukset olivat tuolloin juuri alkamassa ja ehdin mukaan.

Olen ravintovalmentaja sen tähden, että ennaltaehkäisevä terveydenhoito ja hyvinvointi ovat kulkeneet elämässäni ja opinnoissani punaisena lankana aivan alusta alkaen. Olen myös saanut itselleni ja perheelleni todella paljon apua kokonaisvaltaisesta ja yksilöllisestä terveydenhoidosta. Ravinnolla on siinä todella iso merkitys.

Tämä aika on ollut hienoa oppimista niin yrittäjänä kuin ravintovalmentajanakin. Sitä tämä työ on, jatkuvaa uuden asian oppimista, tietojen syventämistä ja omaksumista. Saadessani nähdä asiakkaideni saavan apua tilanteeseensa palaute kannustaa ja motivoi eteenpäin. Kiitos teille ihanat asiakkaani, olette opettaneet minulle paljon elämän kaikista väreistä!

Lämpimästi tervetuloa ravintovalmennukseeni! ❤️

Tarja