Kuka olen


Hei!

Olen Tarja Valtonen, koulutukseltani sairaanhoitaja ja FLT Ravintovalmentaja®. Perustin ravintovalmennuspalvelua tarjoavan yritykseni Ceibon vuonna 2014.

Juureni ovat Etelä-Lapissa, missä olen kasvanut keräilijä-metsästäjä-kalastajaperheen tyttärenä. Koen että minulla luontoon hyvin syvät siteet, kuten useilla meillä suomalaisilla on. Tykkään mahdottomasti kielistä ja tällä hetkellä minua kutkuttelee ajatus ranskan opiskelusta. Puhun äidinkieleni suomen lisäksi englantia, espanjaa, ruotsia ja 'weenhayekiä sekä auttavasti saksaa.

Olen asunut Englannissa noin kahden ja Boliviassa lähes viiden vuoden ajan sekä lyhyempiä aikoja Ruotsissa ja Espanjassa. Kielitaito mahdollistaa asiakasyhteydet etänä käytännössä ympäri maailman, joten riippumatta siitä missä kotisi tällä hetkellä on, voimme tehdä töitä yhdessä.

Ensimmäiset muistikuvani kiinnostuksestani ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon menevät omiin varhaisiin ensimmäisiin kouluvuosiini, jolloin opin ravitsemuksen ja värikkäiden kasvisten ja vihannesten terveellisyydestä. Aloin "terveyskasvattaa" vaihtelevalla menestyksellä perhettäni syömään niitä enemmän. Vähän myöhemmin toimin Suomen Punaisen Ristin ensiapuryhmässä vapaaehtoisjäsenenä ja kävin SPR:n EA1-, EA2- ja EA3-kurssit jo ennen 15. ikävuottani.

Valmistuin sairaanhoitajaksi vuonna 1985 ja tein töitä leikkaushoitajana, terveydenhoitajan ja psykiatrisen sairaanhoitajan sijaisuuksissa sekä sairaanhoitajana yksityisellä lääkäriasemalla.

Vuonna 1990 lähdin sairaanhoitajana Boliviaan ruotsalaisen kehitysyhteistyöjärjestön,
PMU InterLifen rahoittamien projektien siivittämänä. Tehtäväni oli erityisesti ennaltaehkäisevän terveydenhoidon kehittäminen 'weenhayekien, bolivialaisen alkuperäisväestön ja keräilijä- ja metsästäjäkansan keskuudessa. Olen opiskellut trooppisia tauteja ja globaaliin terveyteen liittyviä asioita Helsingin ja Uppsalan yliopistoissa (Diploma of Health Care in Developing Countries, Uppsalan yliopisto 1989 sekä viimeksi Globaali terveys -kurssi 2019, Helsingin yliopisto).

Tein Boliviassa ja Pohjois-Argentiinassa terveydenhuollon kehitys- ja koulutustyötä, koleraepidemia- ja tulvakatastrofityötä ja myöhemmin toisella työkaudellani aikuisten lukutaitotyötä yhteensä lähes viiden vuoden ajan. Opiskelin 'weenhayek-kieltä ja tein töitä yhdessä äitien ja lasten kanssa, kylähoitajien ja opettajien kanssa sekä paikallisten järjestöjen, hoitajien ja lääkärien kanssa.

Kollegani kanssa pyrimme taltioimaan mahdollisimman paljon 'weenhayekien suullista perimätietoa perinteisistä lääkeyrttihoidoista ja luontotuntemuksesta ja työmme on kirjattu talteen tänne: Etnografia 'Weenhayek ja EL INDIVIDUO Y EL AMBIENTE - Cosmología, etnobiología y etnomedicina.

'Weenhayekit opettivat minulle paljon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja oman arvokkaan äidinkielen syvällisestä merkityksestä. He hoitivat minua lääkeyrtein sairastuttuani malariaan, piinaavaan yskään, vatsatautiin tai vaikka käteeni iskeneeseen sitkeään kutisevaan sieni-infektioon. Heidän syvällinen tunneälynsä ja viisautensa toisen huomioimisessa ja huolen pitämisessä sekä heidän henkinen ja hengellinen syvyytensä teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Yhteydet ystäviin sinne ovat säilyneet - yhteiset kokemukset ja vuodet ovat hitsanneet ne lujiksi.

Palattuani Suomeen seitsemän vuoden jälkeen tein töitä yksityisellä lääkäriasemalla sekä kahdessa kansainvälistä työtä tekevässä lähetysjärjestössä. Vuonna 2009 Tikkurilan Luontaistuntija-liikkeessä työskentelevä ystäväni Maria ohjasi minut ja perheeni lääkäri Erkki Antilan vastaanotolle. Vastaanotolla keskustelimmekin sitten pitkään ravitsemuksesta ja elintavoista. Pyysin tältä viisaalta lääkäriltä suositusta miten ja missä voisin opiskella näitä asioita lisää ja hän suositteli, että hakeutuisin kokonaisvaltaisen terveydenhoidon koulutuksiin. Niin tein, lähetin Pro Health Oy:n Paula Heinoselle hakemukseni, koulutukset olivat sopivasti tuolloin juuri alkamassa ja ehdin mukaan.

Miksi teen tätä työtä? Siksi että ennaltaehkäisevä terveydenhoito ja kokonaisvaltainen hyvinvointi ovat kiinnostaneet minua ja kulkeneet elämässäni ja opinnoissani punaisena lankana koko elämäni ajan. Aika ravintovalmentajana on ollut edelleen opiskelua niin yrittäjänä kuin ravintovalmentajana. Kielitaito mahdollistaa myös helposti ja asiatietojen päivittämisen ja opiskelun tänä päivänä.

Sitä tämä työ on - jatkuvaa uuden oppimista ja tietojen syventämistä! Saadessani nähdä asiakkaideni saavan apua tilanteeseensa se kannustaa ja motivoi jatkamaan eteenpäin. Kiitos teille ihanat asiakkaani, olette opettaneet minulle paljon elämän kaikista väreistä!

Lämpimästi tervetuloa aloittamaan oma ravintovalmennusmatkasi kanssani!

Tarja