Kuka olen


Hei!

Olen pohjakoulutukseltani sairaanhoitaja ja FLT Ravintovalmentaja® Tarja Valtonen. Perustin Ceibon vuonna 2014, mistä lähtien olen tarjonnut ravintovalmennuksen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin palveluita Hyvinkäällä, Keravalla, pääkaupunkiseudulla sekä etäyhteyksin.

Juureni ovat syvällä Etelä-Lapissa, missä olen kasvanut ja mistä olen ammentanut voimani keräilijä-metsästäjä-kalastajaperheen tyttärenä. Minulla onkin luontoon hyvin syvät siteet, kuten meillä useimmilla suomalaisilla on. Asun perheeni kanssa Hyvinkäällä mieheni ja kahden koululaistyttäremme kanssa.

Ensimmäiset muistikuvani kiinnostuksestani ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon menevät omiin varhaisiin ensimmäisiin kouluvuosiini, jolloin opin värikkäiden kasvisten ja vihannesten terveellisyydestä ja aloin "terveyskasvattaa" vaihtelevalla menestyksellä perhettäni syömään niitä enemmän. Vähän myöhemmin toimin SPR:n ensiapuryhmässä vapaaehtoisjäsenenä ja olin käynyt SPR:n EA1-, EA2- ja EA3-kurssit jo ennen 15. ikävuottani. Valmistuttuani sairaanhoitajaksi 1985 tein töitä leikkaushoitajana, terveydenhoitajan ja psykiatrisen sairaanhoitajan sijaisuuksissa sekä sairaanhoitajana yksityisellä lääkäriasemalla. Opiskelin trooppisten tautien hoitoa Helsingin ja Uppsalan yliopistoissa (Diploma of Health Care in Developing Countries, Uppsalan yliopisto 1989 sekä viimeksi Globaali terveys -kurssi 2019, Helsingin yliopisto) ja vuonna 1990 lähdin sairaanhoitajana Boliviaan ruotsalaisen kehitysyhteistyöjärjestön, PMU InterLifen rahoittamien projektien siivittämänä. Tehtävänäni oli kehittää ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa 'weenhayekien, bolivialaisen alkuperäisväestön ja keräilijä- ja metsästäjäkansan keskuudessa.

Tein Boliviassa ja Pohjois-Argentiinassa terveydenhuollon kehitys- ja koulutustyötä, koleraepidemia- ja tulvakatastrofityötä ja myöhemmin aikuisten lukutaitotyötä yhteensä lähes viiden vuoden ajan. Opiskelin 'weenhayek-kieltä ja tein töitä yhdessä äitien ja lasten kanssa, kylähoitajien ja opettajien kanssa sekä paikallisten järjestöjen ja terveysviranomaisten kanssa. 'Weenhayekit opettivat minulle paljon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja oman arvokkaan äidinkielen syvällisestä merkityksestä. He hoitivat minua lääkeyrtein sairastuttuani malariaan, piinaavaan yskään, vatsatautiin tai vaikka käteeni iskeneeseen sitkeään kutisevaan sieni-infektioon. Keräsin myös ruotsalaisen sairaanhoitajakollegani kanssa tietoa 'weenhayekien perinteisistä lääkeyrteistä - työmme on kirjattu talteen tänne: Etnografia 'Weenhayek ja EL INDIVIDUO Y EL AMBIENTE - Cosmología, etnobiología y etnomedicina.

Globaaliin terveyteen liittyvät asiat ovat olleet erityisen kiinnostukseni ja opiskeluni kohteina sen jälkeenkin. Palattuani Suomeen tein töitä kahdessa kansainvälistä työtä tekevässä lähetysjärjestössä opiskeltuani ja työskenneltyäni seitsemän vuoden ajan ulkomailla. Vuonna 2009 Tikkurilan Luontaistuntija-liikkeessä työskentelevä ystäväni Maria ohjasi minut ja perheeni FLT Lääkäri Erkki Antilan vastaanotolle. Vastaanotolla keskustelimme pitkään ravitsemuksesta ja elintavoista. Pyysin tältä viisaalta lääkäriltä suositusta, miten ja missä voisin opiskella näitä asioita lisää ja hän suositteli, että hakeutuisin FLT-koulutuksiin. Niin tein, lähetin Paula Heinoselle hakemukseni, koulutukset olivat tuolloin juuri alkamassa ja ehdin mukaan.

Teen työtäni sen tähden, että ennaltaehkäisevä terveydenhoito ja kokonaisvaltainen hyvinvointi ovat syvästi kiinnostaneet minua ja kulkeneet elämässäni ja opinnoissani punaisena lankana aivan koko elämäni ajan. Aika ravintovalmentajana on ollut edelleen hienoa opiskelua niin yrittäjänä kuin ravintovalmentajanakin. Sitä tämä työ juuri on, jatkuvaa uuden asian oppimista, tietojen syventämistä ja omaksumista - niin äärettömän mielenkiintoista! Saadessani nähdä asiakkaideni saavan apua tilanteeseensa palaute kannustaa ja motivoi eteenpäin. Kiitos teille ihanat asiakkaani, olette opettaneet minulle paljon elämän kaikista väreistä!

Lämpimästi tervetuloa aloittamaan oma ravintovalmennusmatkasi kanssani!
Tarja
--
CEIBO | Tarja Valtonen
FLT Ravintovalmentaja®, sairaanhoitaja
040-768 0425 tarja.valtonen@ceibo.fi